Kirjat

Anna-Leena Härkönen: Loppuunkäsitelty

Kuva lainattu: otava.fi

Loppuunkäsitelty ilmestyi jo seitsemän vuotta sitten, mutta luvun alle se pääsi vasta. Anna-Leena Härkönen kuuluu niihin suomalaisiin nykykirjailijoihin, joita eniten diggailen Anja Snellmanin, Sofi Oksasen ja Kari Hotakaisen ohella. Härkösen kohdalla täytyy myöntää, että hän on ennen kaikkea mielenkiintoinen henkilö ja aivan ehdottomasti parhaimmillaan pakinoissa. Pakinakokoelmat ovatkin suosikkejani Härköseltä. Jopa parempaa kuin Häräntappoase. Kauhun tasapaino, Terveisiä pallomerestä ja Palele porvari ovat sellaista tykitystä, että helposti sitä tuolilta tippuu niitä lueskellessaan. Härkönen siis – works for me! Alla näyte miksi:

“-Yksi tuli haukkumaan mut kapakassa ja sano että mä tapoin Jarkoin, sinä kerroit.
-Sano tommosille että vetäkää vitut päähänne, minä kuittasin. Taas näitä suoraviivaisia ratkaisukeskeisiä kuittauksia, joita harrastan. Olisi pitänyt puhua siitäkin pitempään.”

Loppuunkäsitelty on omaelämänkerrallinen teos Härkösen pikkusiskon Killin itsemurhasta ja sitä seuranneesta tuskaisesta vuodesta omaisille ja lähipiirille. Killi kärsi mielenterveysongelmista, diagnoosina keskivaikea masennus, ja rankasta aiheesta huolimatta kirjan parasta antia ovatkin yhteiskunnalliset pohdinnat hoidon riittävyydestä ja turvaverkosta mielenterveysongelmaisille. Välillä kirja on läkähdyttävä ja sekava, mutta viimeisen sivun käännettyäni olin ehdottomasti sitä mieltä, että tähän tarinaan kannatti tutustua ja kirja rikastutti aiheella, joka on itselle kovin tuntematon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s