Elokuvat

Samsara

Kaunis ja ravistava.

Kyseessähän ei ole perinteinen elokuva, vaan jotain muuta. Samsara on kuvadokumentti, jossa ei ole puhetta ja pääosanäyttelijöitä, eikä totuttuun tapaan juontakaan. Suuri kertomus se joka tapauksessa on.

Elokuvan mainoslauseena kerrotaan, että teosta on kuvattu viisi vuotta, 25 maassa ja viidellä mantereella. Samsaran ovat tehneet Ron Fricke ja Mark Magidson. Herrojen aikaisempi projekti vuodelta 1992 on mm. samanhenkinen Baraka. Samsara julkistettiin Toronton elokuvajuhlilla 2011, mutta levitykseen se on tullut vasta syksyllä 2012. Elokuva on saanut vaihtelevaa vastaanottoa. Korkeaa kuvanlaatua on kiitelty, mutta toisaalta elokuvaa on pidetty turhauttava ja saarnaavana.


Elokuva on kuvattu 70 mm filmillä. 70 mm filmissä on ensiluokkainen kuvanlaatu ja sillä on kuvattu suuria spektaakkeleja kuten Ben-Hur ja Avaruusseikkailu 2001. Tekniikan kehityttyä ja digitalisoiduttua kuvaaminen 70 mm filmillä muuttui harvinaisemmaksi. Esim. Yön ritariin, Suljettuun saareen ja Inceptioon on kuvattu kohtauksia, mutta Samsara on ensimmäinen kokonainen 70 millimetrisellä kuvattu elokuva 15 vuoteen.


Samsara kuljettaa katsojan ympäri maailmaa. Monia maita ja paikkoja tunnistaa. Toisista taas voi arvata missäpäin ollaan. Elokuvassa ollaan aavikolla, temppelissä, palatsissa, vankilassa, kodeissa, metrossa, kadulla, tehtaalla, teurastamolla ja bordellissa.

Elokuva on julistava. Tehomaatalous, kulutusyhteiskunta, seksikauppa, aseteollisuus, tuloerot ja ideologinen fanaattisuus ovat kaikki osa elokuvan tarinaa. Toisaalta myös onnellisuus, ilo, yhteisöllisyys, henkisyys, kauneus, taide ja sanattomaksi vetävä luonto ovat yhtä lailla elokuvassa. Selkeä punainen lanka elokuvasta kuitenkin puuttuu.


Mitä sitten pidin Samsarasta. Minä pidin. Samsara uppoaa eri ihmisiin eri lailla. Minuun se upposi. Minusta elokuva oli kaunis. Surullinenkin, mutta kaunis. Se muistutti siitä, mikä elämässä on arvokasta. Myös siitä kuinka omilla teoilla voi vaikuttaa suurempaan. Samsara oli 20 zlotya maksanut matka maailmanympäri. Valtava kuvatykitys, joka jätti myös ajateltavaa. Toisin sanoen se teki paljon enemmän kuin moni muu katsomani elokuva.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s