Kirjat

Margaret Atwood: Herran tarhurit

Margaret Atwood Herran tarhurit

Suuresti arvostamani ja ihailemani kirjailija M. Atwood kirjoitti Herran tarhurit (Year of the Flood) jo muutama vuosi taaksepäin, mutta kirjaan tuli tartuttua vasta nyt loppukesästä.

Atwoodin Oryx ja Crake -teos vuodelta 2003 on Herran tarhureiden rinnakkaisteos, mutta teokset ovat itsenäisiä eikä toisen lukeminen edellytä toista. Atwood työstää vielä kolmatta romaania MadAddamsia, joka liittyy samaan maailmaan Oryxin ja Tarhureiden kanssa.
Herran tarhurit on ekokriittistä tieteiskirjallisuutta. Se on kuvaus dystopiasta, jossa ihmisten liikkeellesaamaan tappavan pallon pyyhkäisevän viruksen jälkeen muutamat selvinneet yrittävät jatkaa elämää ja sopeutua. Kirjassa käytetään paljon takautumia, joiden kautta päähenkilöiden kohtaloita ja ajan yhteiskuntaa esitellään. Päähenkilöt eivät ole yksiselitteisiä sankarityyppejä, mutta muuttuvat kyllä kirjan myötä koko ajan mielenkiitoisemmiksi.

Minä pidin Herran tarhureista. Miinuksena oli ajoittain esiintyvä pitkäveteisyys ja kirjassa kuvatun hengellisyyden ylikorostus Näin puhui Aatam ensimmäinen -puheilla, mutta jälleen kerran hahmot ja kohtalot olivat koukuttavia. Orjattaresi-tasoista kirjallisuutta Herran tarhurit ei ole, mutta tyypillistä, puhuttelevaa, vahvaa Atwoodia. Kolmososaa siis odotellen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s